wilco berends


"en recepten uit moeders keuken zoals hete bliksem"

wilco berends 6

Ik ben geboren en getogen in Barsingerhorn en ik ben een rasechte Noord-Hollander. Een harde werker, gedreven en vooral heel eerlijk. Mijn kookstijl is in de  basis Frans, maar met invloeden van over de hele wereld. Ik gebruik eerlijke en veelal biologische producten welke op het bord altijd nog steeds te herkennen zijn. De smaken zijn puur, intens en verrassend. En ik gebruik waar het kan Noord-Hollandse producten. Opperdoezer rondes, Nieuwe Niedorper hazen, kazen van Bourgondisch Lifestyle en recepten uit moeders keuken als Hete Bliksem. Een top kok worden was en is mijn passie, al op jonge leeftijd. Met een opa als bakker en een echte Hollandse huisvrouw als moeder, die de typisch Nederlandse gerechten tot op de dag van vandaag als beste kookt, was de keuze snel gemaakt om daarmee verder te gaan. Na een opleiding aan de LTS consumptief in Schagen en diverse cursussen gekomen tot waar ik nu ben. En dat kon niet zonder de juiste stages en leerjaren bij bedrijven als Merlet (*), de Hoefslag (*), Scholteshof in België (**). Maar ook een buitenlandse ervaring in Londen bij de leermeester van Gordon Ramsey, Marco Pierre White en zijn restaurant l’Escargot (*). Mijn eerste sous chef functie was onder Alan Pearson, bij Merlet in Schoorl. In 1998 zorgde ik daar samen met het hele team voor de Michelinster. De eerste chef kok functie kwam bij Restaurant de Veranda in Amsterdam, een nieuw te openen restaurant en grand café van Horeca familie Yen die o.a. het Tuynhuis en Dynasty bezitten. Na 2 jaar chef kok te zijn geweest en gekookt te hebben op een ander niveau dan een Michelin ster, kroop het bloed waar het niet gaan kon. Terug naar Merlet om daar 6 jaar lang als chef kok de ster te behouden. In april 2006 ben ik gestart als chef kok bij restaurant hotel de Nederlanden (*), in loondienst. Na 1,5 jaar verkocht de toenmalige eigenaresse de zaak aan een hotelgroep die mij vroeg als mede eigenaar in te stappen. 

Na 4 jaar was de samenwerking op en sinds oktober 2012 ben ik zelf de trotse eigenaar van de Nederlanden.

Oesterproeverij, 3 bereidingen Langsoutine, Tarbot onder langoustine met venkel en saus van pernod, Duif, souffle.

als leerlingen zich verder ontwikkelen en dat ineens tot uiting komt in hun eigen creativiteit.

witlof met een papje en een uitgebakken speklap.

broccoli met zalm.

puur, net als ik, what you see is what you get!

om heerlijk zelf even te genieten buiten de deur zonder poespas: Eten bij Sidney in Hilversum.

yoghurt met cruesli.

varen met onze sloep, erop uit met onze hond Koos.

thuiskomen, rust en ontspanning.

soms een hardloopsessie oversla want het is juist heel lekker om te bewegen en fit te zijn.

altijd blijven vernieuwen en inspiratie zoeken.

hardlopen en mijn ijswinkel KO.

ons bedrijf zo gezond te houden als dat het nu is en het verder brengen van jonge talenten.

dat naast het hebben van een geweldig bedrijf, mijn gezin en vrienden, ontspanning ook heel belangrijk is.

hebben we gegarandeerd een culinair feest!

Wilco berends 2
wilco berends 1

ONS Restaurant

De Nederlanden is gevestigd in Vreeland , gelegen tussen Vinkeveen en Hilversum aan de Vecht. Het heeft een restaurant, een lounge, terras aan het water (verwarmd), 2 private dining ruimtes en 10 kamers. De Nederlanden is in het bezit van een Michelin ster, aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers, Quality Lodgings en Charme Hotels. 

Ik ben getrouwd met Caroline Berends-Proot en wij managen samen de Nederlanden. 

Op en top genieten na een diner in ons restaurant? Wij beschikken over 11 kamers in ons Boutique Hotel, na een overnachting kunt u onze prachtige omgeving ontdekken.

mijn Restaurant

De Nederlanden is gevestigd in Vreeland, gelegen tussen Vinkeveen en Hilversum aan de Vecht. Het heeft een restaurant, een lounge, terras aan het water (verwarmd), 2 private dining ruimtes en 10 kamers. De Nederlanden is in het bezit van een Michelin ster, aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers, Quality Lodgings en Charme Hotels. 

Ik ben getrouwd met Caroline Berends-Proot en wij managen samen de Nederlanden. 

Op en top genieten na een diner in ons restaurant? Wij beschikken over 11 kamers in ons Boutique Hotel, na een overnachting kunt u onze prachtige omgeving ontdekken.

Wilco berends 2
wilco berends 1