françois geurds

françois geurds

"mijn moeder geldt als mijn grootste inspiratiebron"

Amper uit de luiers stond ik al te roeren in de pannen van mijn Arubaanse moeder. Al vroeg was duidelijk van wie ik mijn genen heb geërfd: Ivy Geurds. Gebiologeerd stond ik als kind de oven in te staren hoe mama’s cake rees. Tot op de dag van vandaag geldt mijn moeder als mijn grootste inspiratiebron.

Onder Cees Helder in Parkheuvel Rotterdam kwam ik als kok tot volle wasdom. Net nadat ik had gekozen voor een nieuw avontuur in het buitenland werd daar de hoogst haalbare status in de vaderlandse gastronomie behaald. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis werd een restaurant bekroond met een derde Michelinster.

Heston Blumenthal heet de man aan wie ik eveneens veel te danken heb. The Fat Duck in het Engelse Bray stond in de tijd dat ik als souschef de rechterhand was van Heston Blumenthal bovenaan in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants.

In februari 2009 streek ik met mijn eigen restaurant neer in Rotterdam. Binnen negen maanden mocht ik voor FG Restaurant de eerste Michelinster in ontvangst nemen, in 2013 volgde de tweede. Tussentijds slaagde ik met vlag en wimpel als SVH Meesterkok.

In het voorjaar van 2014 opende ik het eigenzinnige FG Food Labs, daar waar vanuit het eigen smaaklaboratorium net zolang wordt geëxperimenteerd totdat het perfecte gerecht op tafel staat. In hetzelfde jaar nog waardeerde Le Guide Rouge FG Food Labs met een Michelinster.

Sindsdien heb ik vele prijzen in de wacht mogen slepen. Onlangs werd ik uitgeroepen tot Chef van het Jaar in Duitsland, in januari 2017 ontving ik uit handen van burgemeester Aboutaleb de Rotterdam Marketing Award. Door de gevolmachtigde minister ben ik benoemd tot Embahardor Cultural van Aruba.

het teamwork. One team, one goal. Er samen elke dag opnieuw ervoor gaan, dat is mijn dagelijkse kippevelmoment.

Mijn signature dish is geen gerecht maar een bijzondere amuse; piccalilly-ijsje in een hoorntje van dorp en tomaat – dit is een amuse van het eerste uur.

ik slaap dermate weinig dat ik liever niet word gestoord in bed.

is eten dat niet met liefde is bereid.

kenmerkt zich door rijke, diepe smaken. Als enige chef in Nederland beschik ik over een eigen smaaklaboratorium.

Alinea in Chicago, Per se in New York en The Fat Duck in Bray.

doorgaans uit toast met eggs benedict, yoghurt met vers fruit, verse jus d’orange met een paar druppels limoen. Bij FG Restaurant serveren we ontbijt, ik ontbijt meestal in mijn eigen restaurant.

New York, deze stad geeft mij keer op keer zoveel energie. New York verveelt nooit.

met stip Aruba, daar waar een deel van mijn roots ligt.

squash, voor verdere hobby’s ontbreekt mij de tijd.

mijn basis, het allerbelangrijkste. 

als iets niet blijkt te werken, is dat vooral een leermoment. Spijt is verloren tijd.

een dagje racen met Max Verstappen op het circuit.

aan mijn vriendin, familie en anderen die mij dierbaar zijn.

is een uitermate mooie erkenning. Ik mag overigens drie Michelinsterren dragen: 2 voor FG Restaurant en 1 voor FG Food Labs.

het allerbeste voor mijn gasten. Tot in mijn diepste vezels wil ik mijn gasten verwennen.

onze bonbons u stuk voor stuk glanzend tegemoet lachen, deze bereiden we zelf. De shell van onze bonbons –louter bereid van Valrhona Guanaja 70%- is beduidend slanker dan gemiddeld waardoor hij een mooie krak heeft.  Alle (on-)denkbare smaken komen aan bod. Onze bonbons zijn met de grootst mogelijke zorg en zonder belastende kunstmatige toevoegingen samengesteld. 

dan boekt u een chef die met zijn team alles benut voor een onvergetelijke smaakervaring.

mijn Restaurants

FG Restaurant (2 Michelinsterren)

telt 50 uiterst comfortabele draaistoelen en een riante bar met 8 zitplaatsen. Aan die riante bar eet je Hida-gyu A5 (world’s finest beef) uit het vuistje, een lik vrijwel ongezouten kaviaar van de witte Siberische steur en drink je een huisgemaakte limoncello of een millésimé blanc de blancs uit een vederlicht, ultradun glas van Sophienwald. De wijncollectie van FG Restaurant, toegekend met een Best of Award of Excellence van Wine Spectator, beslaat 1.112 referenties. Aan keus geen gebrek.

FG 4

FG Food Labs (1 Michelinster)

is een attractie in een attractie, een indrukwekkende treintunnel in de Rotterdamse Hofbogen. Als tussenstop (lunch) of als eindstation (diner), deze gastronomische reis zal je altijd bijblijven.

In FG Food Labs zijn we voortdurend op zoek naar dat ene gerecht dat een speciale herinnering of een blijvend gevoel van welbehagen oproept. Een grenzeloze smaakbeleving, voor minder doen we het niet – elke dag opnieuw.

fg-foodlabs-284(1)
FG 4
fg-foodlabs-284(1)

mijn Restaurants

FG Restaurant (2 Michelinsterren)

telt 50 uiterst comfortabele draaistoelen en een riante bar met 8 zitplaatsen. Aan die riante bar eet je Hida-gyu A5 (world’s finest beef) uit het vuistje, een lik vrijwel ongezouten kaviaar van de witte Siberische steur en drink je een huisgemaakte limoncello of een millésimé blanc de blancs uit een vederlicht, ultradun glas van Sophienwald. De wijncollectie van FG Restaurant, toegekend met een Best of Award of Excellence van Wine Spectator, beslaat 1.112 referenties. Aan keus geen gebrek.

Een eyecatcher in FG Restaurant is de western oak lattenverlichting. De wastafel in het toilet is een waterval, de private dining room is een omgekeerde tuin, een oase van rust. Als enig restaurant in Nederland beschikken we over een eigen smaaklaboratorium. De scheikundige formules maken deel uit van het decor in FG Restaurant.

FG Food Labs (1 Michelinster)

is een attractie in een attractie, een indrukwekkende treintunnel in de Rotterdamse Hofbogen. Als tussenstop (lunch) of als eindstation (diner), deze gastronomische reis zal je altijd bijblijven.

In FG Food Labs zijn we voortdurend op zoek naar dat ene gerecht dat een speciale herinnering of een blijvend gevoel van welbehagen oproept. Een grenzeloze smaakbeleving, voor minder doen we het niet – elke dag opnieuw.

Op het gebied van smaak, dat durven we hardop te zeggen, is geen restaurant op Hollandse bodem zo vergevorderd. De FG Group beschikt als enige in de Nederlandse gastronomie over een eigen smaaklaboratorium. We experimenteren net zolang totdat de perfectie is bereikt, eerder bereikt het gerecht jouw bord niet.

mijn Restaurants

FG Restaurant (2 Michelinsterren)

telt 50 uiterst comfortabele draaistoelen en een riante bar met 8 zitplaatsen. Aan die riante bar eet je Hida-gyu A5 (world’s finest beef) uit het vuistje, een lik vrijwel ongezouten kaviaar van de witte Siberische steur en drink je een huisgemaakte limoncello of een millésimé blanc de blancs uit een vederlicht, ultradun glas van Sophienwald. De wijncollectie van FG Restaurant, toegekend met een Best of Award of Excellence van Wine Spectator, beslaat 1.112 referenties. Aan keus geen gebrek.

Een eyecatcher in FG Restaurant is de western oak lattenverlichting. De wastafel in het toilet is een waterval, de private dining room is een omgekeerde tuin, een oase van rust. Als enig restaurant in Nederland beschikken we over een eigen smaaklaboratorium. De scheikundige formules maken deel uit van het decor in FG Restaurant.

FG Food Labs (1 Michelinster)

is een attractie in een attractie, een indrukwekkende treintunnel in de Rotterdamse Hofbogen. Als tussenstop (lunch) of als eindstation (diner), deze gastronomische reis zal je altijd bijblijven.

In FG Food Labs zijn we voortdurend op zoek naar dat ene gerecht dat een speciale herinnering of een blijvend gevoel van welbehagen oproept. Een grenzeloze smaakbeleving, voor minder doen we het niet – elke dag opnieuw.

Op het gebied van smaak, dat durven we hardop te zeggen, is geen restaurant op Hollandse bodem zo vergevorderd. De FG Group beschikt als enige in de Nederlandse gastronomie over een eigen smaaklaboratorium. We experimenteren net zolang totdat de perfectie is bereikt, eerder bereikt het gerecht jouw bord niet.

FG 4
fg-foodlabs-284(1)